Meteen naar de inhoud

Tips tegen vettig haar

  • door

Plakkerig haar dat nogal suf naar beneden valt, het is iets waar veel mensen last van hebben. Deze vette lokken betekenen helemaal niet dat het haar ook vies is, maar toch kan het er wel zo uit zien. Dit wil je natuurlijk niet, maar wat kan je er dan allemaal aan doen? Wij hebben voor jou een lijstje gemaakt met een aantal tips om zo snel mogelijk van je vette haar af te komen.

Wat is vet haar?

Je haar kan vet worden wanneer je hoofdhuid te veel talg afscheidt. Je haar gaat dan vaak glimmen, voelt plakkerig aan en zit ook een beetje plat op je hoofd. Zelfs kunnen vette lokken ervoor zorgen dat je haar niet heel aangenaam ruikt. Zo wil je natuurlijk niet over straat gaan, maar gelukkig zijn er genoeg tips om van vet haar af te komen.

Oorzaken van vet haar

Om te weten hoe je het bestrijdt moet je natuurlijk eerst weten waar het vandaan komt. Op je lichaam zitten in elk haarzakje talgklieren. Ze produceren talg om je lichaam te beschermen tegen bacteriën en infecties. Dit is dus een hartstikke natuurlijk proces voor het gezond houden van je lichaam, maar wanneer de talgklieren veel talg afscheiden, kan je last krijgen van een vette hoofdhuid.

Er kunnen verschillende oorzaken meespelen bij een overtollige talgproductie. Aan sommige oorzaken kun je dan zeker ook wat doen. We zetten de oorzaken voor je op een rijtje:

  • Verkeerd verzorgingsproduct
  • Verkeerd gebruik van een verzorgingsproduct
  • Stress
  • Ongezond eten
  • Je eigen handen
  • Warm weer
  • Hormonale verandering (zoals tijdens zwangerschap, puberteit of overgang)
  • Erfelijke aanleg

Wat kun je tegen vet haar doen?

Het is tijd om je vette haar een keer goed aan te gaan pakken, maar moet je nou meteen onder de douche springen en je hoofdhuid goed wassen? Of juist helemaal niet? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om hopelijk zo snel mogelijk van je vette haar af te komen.

Tip 1

Zorg ervoor dat je de temperatuur van je douche een beetje kouder zet. De productie van talg wordt ook gestimuleerd door warmte, je kunt dan ook wel merken dat je in de winter minder vettig haar hebt dan in de zomer. Zet dus de temperatuur van de douche iets lager, zodat dat de talgproductie zal verminderen.

Tip 2

Zorg ervoor dat je je haar niet te vaak wast, en gebruik maar een klein beetje shampoo wanneer je het wast. Je zult je talgklieren juist stimuleren wanneer je je haar vaker wast met shampoo, hierdoor zal je haar dus steeds sneller vet worden. Het wordt dus tijd om af te kicken van de shampoo en je haar maar 2 tot 3 keer per week te wassen.

Tip 3

Ben je nou altijd aan het friemelen met je haar? Dan wordt het tijd om daar zeker mee te stoppen. Je handen zijn ook vettig, wanneer je dus aan je lokken zit zullen deze alleen maar vettiger worden. Heb je moeite om van je haar af te blijven? Draag je haar dan vast, bijvoorbeeld in een staart, vlecht of knot.

Tip 4

Vind je het nou moeilijk om je haar minder vaak te wassen, gebruik dan droogshampoo, de uitvinding van de eeuw! Je kunt de dag door een beetje droogshampoo in je haar spuiten om je haar een beetje te laten stralen, zonder het te wassen. Zorg er alleen wel voor dat je het niet te vaak gaat gebruiken, dit kan namelijk ook een oorzaak zijn van een overtollige talgproductie.

Tip 5

Vette voeding kan ervoor zorgen dat het je haar vetter maakt. Dit wil niet zeggen dat je helemaal geen vetten meer moet eten, maar blijf uit de buurt van verzadigde vetten, zoals roomboter of chips. Verder is het belangrijk om veel water te drinken. Dit zal je hoofdhuid hydrateren en hoeft er niet zoveel talg geproduceerd te worden als wanneer je een droge hoofdhuid hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.